image/svg+xml
image/svg+xml

Gastronomi Turizmi ve Türk Mutfağı Konuşuldu

Bartın Meslek Yüksekokulu (MYO) Turizm ve Otel İşletmeciliği programı tarafından Gastronomi Turizmi Çerçevesinde Türk Mutfağı konulu bir panel gerçekleştirildi. Panele Bartın Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ayşe Genç Lermi, Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürü Handan Karakoç, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Doç. Dr. Lermi: Bartın Bölgemizin Önemli Bir Gastronomi Turizmi Destinasyonu

Panelin açılış konuşmasını yapan Bartın MYO Müdürü Doç. Dr. Ayşe Genç Lermi, “Güzide şehrimiz Bartın ve özellikle şirin ilçemiz Amasra, ziyaretçilerin yeni bir yiyecek ve içecek deneyimi yaşamak için geldiği bölgemizin önemli bir turizm destinasyonudur. Bu bağlamda, Üniversitemiz çatısı altında, böylesine anlamlı bir temada bir panele ev sahipliği yapmaktan duyduğum memnuniyeti, dile getirmek istiyorum” dedi.

Geçmişte turizm faaliyetleri genel olarak sadece deniz, kum, güneş anlayışı içerisinde yer alan kitle turizm faaliyetleri olarak bilindiğini belirten Lermi, Daha sonraki dönemde sağlık turizmi, kültür turizmi, spor turizmi ve inanç turizmi gibi alternatif turizm türleri adı altında yeni turistik ürün çeşitlerinin önem kazandığı görülmektedir” diye konuştu. Son zamanlarda alternatif turizm çeşitleri içerisinde gastronomi turizminin de yer almaya başladığına dikkat çeken Lermi, sözlerine şöyle devam etti: “Bugün burada akademiden ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzden çok değerli konuşmacılarımız bizimle olacaklar. Bu duygularla, ülkemizde gastronomi turizminin hak ettiği seviyeye erişmesini diliyor, bu önemli çaba ve farkındalık nedeniyle değerli panelistlerimizi tebrik ediyorum”.

Karakoç: Türk gastronomisinin hak ettiği yere taşınması ülkemiz ve bizler için çok önemli

Daha sonra konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Handan Karakoç şu ifadelerde bulundu: “Toplum kültürünü en güzel yansıtwn örneklerden bşri olan yöresel mutfaklar bir yörenin tanınması, yörenin geçmişte yaşadıklarının öngörülmesi açısından oldukça önemlidir. Çünkü medeniyetler kültürünü yemeklerinde yansıtırlar. Ülkemiz gastronomik değerler açısından oldukça zengindir. Geleneksel Türk mutfak kültürünün ulusal ve uluslararası arenada tanıtımının daha etkin olması amacıyla bu yıldan itibaren Cumhurbaşkanlığımızca 21-27 Mayıs tarihleri arası Türk Mutfağı Haftası ilan edilmiştir. Bu yıl Bartın’da da bu kapsamda tanıtım etkinlikleri gerçekleştirdik. Bu tarz etkinlikler mutfağımızın lezzeti, toprağımızın bereketi ve köklü tarihimizin dünyaya tanıtımına vesile olacağına inanmaktayız. Türk gastronomisinin hak ettiği yere taşınması ülkemiz ve bizler için çok önemlidir”. 

Daha sonra geçilen panelin moderatörlüğünü Bartın Meslek Yüksekokulu Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Başkanı Öğr. Gör. Çağrı Sürücü yaptı. Panelin ilk konuşmasını Dr. Gökhan Yılmaz “Geçmişten Günümüze Türk Mutfağı ve Turizm” başlığı altında gerçekleştirdi. Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesinden Arş. Gör. Mustafa Ülker, “Bir Turistik Destinasyon Olarak Türk Mutfağında Yeni Eğilimler” konusunda kapsamlı bilgiler verdi. Panelin son konuşmacısı Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden Folklor Araştırmacısı Özlem Aslankoç ise “Bartın Mutfağının Türk Mutfağında Yeri ve Önemi” başlıklı konuşmasını izleyicilerle paylaştı. 

Panelin bitiminde Bartın Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ayşe Genç Lermi ile Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürü Handan Karakoç tarafından panelistlere, teşekkür belgesi ve plaket takdimi yapıldı. Ayrıca İl Kültür ve Turizm Müdürü Handan Karakoç’a da katkılarından dolayı plaket verildi.

  • Sınıf ve Bölüm Öğrenci Temsilcileriyle Toplantı (2023-2024 Bahar)

  • 2023-2024 Bahar Dönemi Vize Öncesi Akademik Danışmanlık Toplantıları Yapıldı

  • Öğr. Gör. Dr. Gökhan EMİR'in "Türkiye'deki İllerin Turizm Arz Kaynakları (Gezilecek Turistik Yerler)" kitabı yayımlandı

  • 2023-2024 Güz Dönemi Final Sınavları Öncesi Akademik Danışmanlık Toplantıları Yapıldı

  • 2023-2024 Güz Dönemi Vize Öncesi Akademik Danışmanlık Toplantıları Yapıldı

  • Gıda Güvenliği Eğitimi Gerçekleştirildi

  • 2023 - 2024 Akademik Yılı Güz Dönemi Oryantasyon Eğitimi Gerçekleştirildi

  • Danışma Kurulu Üyesi ve Sınıf Temsilcileri ile Bölüm Kurulu Toplantısı Yapıldı

  • 1. Sınıf ve 2. Sınıf Öğrencileriyle 2. Akademik Danışmanlık Toplantısı Gerçekleştirildi (2023-3)

  • 1. Sınıf ve 2. Sınıf Öğrencileriyle Danışmanlık Toplantısı Gerçekleştirildi (2023-2)